Bestemmingen

Thuiswerken met kinderen: tips en activiteiten

Thuiswerken als de kinderen ook thuis zijn, hoe doe je dat? Het is niet altijd makkelijk, tenminste als de kinderen nog niet zo oud zijn. Daarom heb ik voor je Maar ik kan je tips en middelen voor thuiswerken met kinderen.

Ik werk al zo een 10 jaren vrijdag vanaf huis uit en sinds bijna vier jaren ook nog met de kinderen in de middag bij. Dus hier mijn tips om het thuiswerken met kinderen makkelijker te maken.

Tips voor thuiswerken met kinderen: verschuif je werktijden

Van mandaag tot donderdag begin ik om 9 uur te werken, want ik breng de kinderen naar school. Op vrijdags brengt Paul de kinderen naar school en ik begin al om 7 uur of eerder te werken. Hoe eerder ik begin, hoe minder ik thuis met de kinderen erbij moet werken.

Dit prinzip gebruiken wij ook de komende drie weken om de sluiting van school en opvang wegen de coronavirus te overbruggen. Ik begin heel vroeg te werken, terwijl Paul nog thuis met de kinderen is. Na het s’middags eten gaat hij naar kantoor en ik werk nog een paar uur verder met de kinderen erbij.

Maak een planning voor de dag

Voor twee uur thuiswerken met kinderen maak ik geen planning op papier, maar wel op mijn hoofd.

Voor de komende drie weken heb ik een coronavirus-planning gemaakt. Niet alleen om af en toe te kunnen werken, maar ook om een beetje structuur te houden.

De tijden zijn indicatief. Als ze met een activiteit zich vermaken, dan laat ik ze ook langer het doen. Ook laat ik ze kiezen wat ze willen doen, maar ik beperk de keuze. Voor het rode potlood kunnen ze tussen een aantal “schoolachtige” activiteiten kiezen. Het blauw potlood is voor beweging en buitenlucht. Terwijl het geel potlood voor spelen is.


Hier zijn een aantal activiteiten. Je kunt ze heel specifiek of generiek maken.

Stem de planning met je werkagenda af

Ik kijk in mijn agenda en als ik een meeting heeft, zorg ik ervoor dat de kinderen iets te doen hebben. Er zijn meestal om 16 uur op vrijdag geen mega belangrijke meetings, behalve de een keer die ik in een (skype)meeting met onze CIO had :S Dan wil je geen “mamaaaaaa, ik wil …” in de achtergrond hebben. Net voor de meeting heb ik een lekere monkey platter voor ze klaar gemaakt en ik heb ze toch een film laten uitkiezen.

TV is voor een noodgeval een oplossing

Ik ben geen fan van TV, maar in het geval van de meeting met de CIO was toch de manier om zeker te weten dat ze stil zijn :S Ik moet toevoegen dat ze meestal Netflix in spaans kijken. Dan voel ik mij minder schuldig dat ze met de televisie bezig zijn 🙂

thuiswerken met kinderen en loslaten

Het gaat niet altijd goed, dus een stukje loslaten moet ook bij zitten. Ik was vandaag in een skype call met mijn team lead en Mika (4) kwam naar mij schreuwend “mama, waaaaater!!… Nu!”. Ik heb haar gezegd dat “geduld is niet altijd een van de sterkte van de kinderen¨ en ik heb water voor hem gepakt. Ik heb later Mika wel verteld dat niet de bedoeling is om te komen schreuwen als ik met iemand aan praten is.

Ga even naar buiten

Mijn valkuil als ik moet thuiswerken met kinderen is dat ik zo goed als geen pauze doe. Op Vrijdags mijn pauze is de 10 minuten om de kinderen van school te halen. Op eind van de dag merk ik wel dat ik erg moe bent. Dus ook als de werkdag langer wordt, neem een pauze en ga het liefst even naar buiten.

Activiteiten voor thuiswerken met kinderen: bedenkt vooraf activiteiten

De truc om tijd te hebben voor thuiswerken met kinderen is activiteiten vooraf bedenken en ze klaar hebben. Ik heb hier een paar activiteiten:

Tuinsafari

Wij hebben een tuin en gisteren hebben de kinderen een tuinsafari gemaakt. Geen “Big 5”, maar “Small 5”. De kinderen (4 en 6 jaar) vonden erg leuk

Dit is de tuissafari dat ik heb gemaakt. Je kunt ze ook gebruiken om ook de namen in Engels en Spaans te leren.

Voorzaien voor een moestuin

Nu is het de tijd om alvast plantjes voor een moestuin te voorzaien. Je hoef niet apart naar de winkel te gaan als je geen zaadjes in thuis hebt. Je kunt de pitjes van een tomaat, een paprika, pompoen, appel, peer, courgette of elke peelvrucht gebruiken.

Wormenhotel maken

Ook een wormenhotel maken is erg leuk en leerzaam. Je kunt lezen hier hoe je een wormen hotel kunt maken. Ook hiervoor hoeft je niet echt naar de winkel.

Een parcours in de tuin of in de woonkamer

Met een beetje verbeeldingskracht en wat spelgoed van de kinderen, kunt je een parcour.

Een camping in de tuin of woonkamer beginen

Heb je een tent in zolder? Laat de kinderen de tent bouwen en een eigen camping beginnen.

Een picknick in de tuin

LEGO pinata maken

Heb je een doos en lege toiletpapier rollen thuis? dan kunt je een LEGO pinata maken. Wat doe je met een pinata? Een kleine feestje thuis!

LEGO waskrijtjes maken

Hebben je kinderen kleine stukjes of gebrokene waskrijtjes? Je kunt ze en nieuw vorm geven. Het is simple: de stukjes in een siliconvorm en ca. 3 minuten in de oven. De waskrijtjes smelten en na ca. 10minuten zijn ze weer hard en kunt je ze uithalen. Als je toevallig een LEGO vorm hebt, kunt je LEGO-manetjes doen. PAS OP! niet te veel waskrijtjes erin doen.

Groetkaartjes voor vriendjes

Ze kunnen nu niet meer met de vriendjes spelen, maar ze kunnen wel een kaartje maken. Ook extra leuk om een bodschappen te schrijven (zo oefenen zij ook met schrijven)

Iets baken

Een museum virtueel bezoeken

Alle musea zijn dicht, maar veel zijn nog virtueel te bezoeken. Hier zijn er een paar

Met DUPLO of LEGO bouwen

Kinderen kunnen met DUPLO of LEGO altijd bouwen, maar vraag ze om iets konkreet te maken.

Schrijven met whiteboard stiften

Wij hebben een set kaartjes met dieren en letters dat ze met whiteboard stiften mogen “kleuren”. Als de kaartjes een laagje plastic heebben, kunt je achteraf de kaartjes weer schoonmaken.

Face painting

Online Yoga volgen

Er zijn veel yoga studios die nu via instagram, facebook of youtube een “live” yoga les geven.

Club Yoga Leeuwarden geeft elke dag om 20:30 een les. Een lekkere les voor de mama’s om een beetje te relaxen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *